Cercetătorii chinezi au demonstrat recent ceea ce colegii lor români se chinuie să explice de doi ani: telocitele regenerează inima mai bine decât celulele stem
Pentru prima oară de la descoperirea lor în 2010, de o echipă condusă de academicianul Laurenţiu M.Popescu de la Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş”, celulele telocitele sunt recunoscute drept o soluţie reală în tratarea infarctului miocardic.
Totul a fost posibil graţie unui experiment recent realizat de profesorul DQ Cai, director al Key Laboratory for Regeneration Medicine, Ji Nan University din Canton (Guangzhou) China.
A fost realizat primul transplant de telocite, descoperirea unui medic român. ÎN CE ȚARĂ ÎNDEPĂRTATĂ S-A FĂCUT OPERAȚIA
Acesta a efectuat primul transplant de telocite cardiace la şobolanii de laborator care suferiseră un infarct miocardic, iar rezultatul a uimit comunitatea ştiinţifică internaţională.
Telocitele au reuşit să reducă vizibil zona afectată şi să crească cu până la 30% cantitatea de sânge pompată de inimă, faţă de doar 2%, aşa cum se întâmplă atunci când sunt folosite celule stem.
O adolescentă a suferit 7 atacuri de cord din cauza anticoncepționalelorhttp://www.evz.ro/pagina-subcategorii/sectiune/sanatate.html
„În 2-3 ani sperăm ca astfel de proceduri să fie aplicate şi la om. În proporţie de 90% suntem convinşi că va avea succes”, a explicat profesorul Popescu, „părintele” telocitelor.