Eficienţa unui medicament depinde, printre mulţi alţi factori, de momentul administrării, înainte sau după masă, dar şi de efectele pe care anumite alimente le pot avea asupra tratamentului.
Una dintre greşelile frecvente pe care o fac părinţii care îşi tratează singuri copiii constă în administrarea incorectă a acestora. Unele medicamente trebuie administrate după masă, altele în timpul mesei. Medicamentele se iau cu apa şi nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Alimentele pot influenţa, de asemenea, eficienţa medicamentelor, de aceea laptele şi sucul de grepfrut sunt contraindicate în timpul tratamentului cu medicamente. Medicii pediatrii avertizează că este necesar ca părinţii să ştie şi să respecte toate aceste indicaţii pentru ca medicamentele să fie eficiente şi sigure pentru cel mic.
„Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Copilul care se află sub tratament nu ar trebui să bea lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze", a explicat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgenţă Sf. Maria Iaşi.
„Sucul de grapefruit este, de asemenea, periculos pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. Sistemul de citocromi care metabolizează medicamentele este ocupat de substanţele din sucul de grapefruit şi astfel, medicamentele vor trece în circulaţie cu mare toxicitate. Acest efect se produce dacă medicamentele sunt administrate pe gură, aşa încât, oricine preferă gustul acestor fructe şi primeşte antibiotice, anticolesterolice, antitusive şi anticonvulsivante, trebuie să-l întrerupă", a adăugat medicul.
Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticel