Universitatea Cambridge va deschide un centru destinat studierii riscurilor existenţiale pentru rasa umană, care include şi cercetări despre posibilitatea ca scenariul filmelor „Terminator" să devină o realitate.
Trăim într-o societate bazată pe riscuri, care ameninţă constant omenirea, de la criza economică, reducerea rezervelor esenţiale vieţii, până la un eventual război nuclear, biologic sau chiar tehnologic. Toate aceste pericole vor intra sub lupa experţilor de la Cambridge, una dintre universităţile de top la nivel mondial, în cadrul unui centru de cercetare dedicat acestui subiect.
"Mare parte din istorie ne-am confruntat cu ameninţări din partea naturii dezlănţuite: boli, cutremure, inundaţii şi altele. Dar acum, ceea ce este mai rău vine chiar din partea umanităţii. Am intrat într-o eră geologică denumită „antropocenă". Aceasta a început, poate, odată cu invenţia armelor nucleare", explică Martin Rees, preşedintele Societăţii Regale şi profesor de cosmologie şi astrofizică la Universitatea Cambridge, de asemenea co-fondatorul acestui centru, în publicaţia "The Guardian".
Acesta explică faptul că omenirea nu este conştientă de toate riscurile care o ameninţă, "negând complet probabilitatea, chiar dacă scăzută, a evenimentelor cu consecinţe majore care ar trebui să ne preocupe mai mult".
Criza şi dezastrele globale
Un exemplu în acest sens, spune Rees, este chiar recenta prăbuşire economică, un scenariu ignorat şi conştientizat târziu la nivel mondial. Însă există şi alte scenarii care par improbabile, "dar ar putea fi catastrofale, chiar dacă vor avea loc o singură dată".
Acesta vorbeşte despre împuţinarea rezervelor energetice, de apă potabilă, de mâncare şi de alte resurse vitale, pe măsură ce populaţia creşte şi atinge pragul de nouă miliarde, estimat pentru mijlocul secolului, şi vom resimţi efectele schimbărilor clima