Google, Apple şi alţi operatori de internet ar putea simţi în curând puterea fiscului francez, guvernul de la Paris intenţionând ca anul viitor să schimbe legislaţia astfel încât companiile online care obţin venituri în Franţa să nu mai poată ocoli fiscul plătind impozitele în ţări cu taxe mai mici.
Din cauza unor politici similare în Marea Britanie, Google, alături de Amazon şi Starbucks, a fost dur criticat de parlamentarii britanici, care au pornit o ofensivă împotriva evaziunii fisale.
În Franţa, fiscul reclamă de la Google impozite suplimentare de aproape un miliard de euro. Aici, cel mai utilizat motor de căutare a realizat o cifră de afaceri de 1,25-1,4 miliarde euro, din care n-a raportat decât 138 milioane euro. Pentru acestea a plătit impozit pe profit de doar cinci milioane de euro, scrie Les Echos.
În România, potrivit estimărilor, Google are venituri anuale de zece milioane de euro, dar firma Google Bucharest SRL, care anul trecut avea patru angajaţi, a raportat venituri de doar 1,2 milioane euro.
Google, Apple, Amazon şi Facebook plătesc împreună taxe mai mici decât cele 500-600 de milioane de euro pe care le-ar datora în Franţa, a spus Benoit Tabaka, fost secretar-general al Consiliului Digital al Franţei, citat de Bloomberg.
El a arătat în ianuarie că cele patru companii plătesc în Franţa, cumulat, circa 4 milioane euro sub formă de impozite pe profit, în urma unor venituri online de 2,2-2,5 miliarde euro. Între timp, Tabaka a devenit director de strategie la Google în Paris.
"Libertatea internetului nu înseamnă libertate pentru orice. Regulile fiscale trebuie să se aplice şi acestei industrii", a arătat Najat Vallaud-Belkacem, purtător de cuvânt al guvernului francez.
Google are 500 de angajaţi în Paris, dat sediul central european este în Irlanda, de unde vinde publicitate pe tot continentul, inclusiv în Franţ