De doi ani, începând cu 2010, procurori ai DIICOT Suceava şi ofiţeri judiciari din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, “deţinere de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică”, „acces, fără drept, la un sistem informatic”, „fraudă informatică” şi „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”.
În urma activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava, au fost identificate două grupări infracţionale. Prima, formată din: I.G. de 29 de ani, din Suceava, C.S.N., de 37 de ani, din Suceava, T.O.I. de 29 de ani, din Suceava; cea de-a doua, alcătuită din: M.S., de 35 de ani, din Bucureşti, A.G.C., de 22 de ani, din Paşcani, B.G.D., de 31 de ani, din Bucureşti, C.I.A., de 21 de ani, din Bucureşti, M.R.F., de 32 de ani, Bucureşti, şi P.G.N., de 26 de ani, din Sibiu.
“Prima grupare avea ca mod de operare montarea de dispozitive de skimming la bancomate din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.), în vederea obţinerii datelor cardurilor bancare, clonării acestora şi retragerii frauduloase de numerar, iar a doua grupare desfăşura activităţi de phishing şi transferuri frauduloase de numerar.
Iniţial, au fost identificaţi doi membri ai grupului, respectiv T.O.I. şi C.S.N., cel din urmă fiind “specialistul” în fabricarea carcaselor de plastic necesare activităţilor de skimming, care interacţiona şi independent de ceilalţi membri ai grupării investigate în prezenta cauză cu diverse alte persoane din toată ţara având preocupări asemănătoare.
În perioada iunie-septembrie 2010, pe teritoriul Australiei s-au aflat două persoane de cetăţenie română care au desfăşur