Laureaţii Galei Multiplicatorilor de Valori Europene, ediţia a IV-a 2012, au fost omagiaţi marţi, la Cluj, pentru proiectele lor, apreciate ca fiind cele mai bune din Transilvania de Nord. Astfel, un număr de 42 de proiecte, dintre cele 116 care s-au înscris în competiţia Galei, au câştigat diplome şi trofee. Potrivit organizatorilor, dintre cele patru ediţii de până acum, ultima Gală a Multiplicatorilor de Valori Europene a adunat cel mai mare număr de proiecte înscrise, dar şi cea mai acerbă competiţie datorată calităţii ridicate a aplicaţiilor.
Proiectele au provenit din toate cele şase judeţe ale regiunii, iar finanţarea lor a fost obţinută în cadrul unor programe diverse, de la Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Mediu, până la Programul Operaţional Competitivitate sau granturi de la bugetul naţional. Unele dintre proiecte au fost implementate chiar fără finanţare, doar din contribuţiile voluntarilor.
Categoriile din concurs au fost: Solidaritate, Educaţie, Mediu, Competitivitate, Cultură, Inovare, Multiplicatorul Anului. Pentru înscrierea în competiţie a fost necesară completarea unui formular care să scoată în evidenţă impactul şi realizările proiectului, iar juriul a fost format din experţi ai Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.
La categoria “Mediu”, locul trei a fost ocupat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj cu Proiectul “Gestionarea durabilă a patrimoniului natural din Aria Naturală Protejată Racâş – Hida – Sit de Interes Comunitar”, în timp ce “marele trofeu” la aceeaşi categorie a fost câştigat de Compania de Apă Someş SA cu Proiectul “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj”. Pe locul doi, la categoria “Cultură”, s-a clasat Consiliul Judeţean Sălaj cu Proiectul “Restaurarea patrimoniului i