Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite părăseşte România pe 14 decembrie. Oficialul american lasă în urma sa mai multe controverse decât oricare alt diplomat acreditat la Bucureşti, după ce s-a făcut remarcat prin declaraţii vehemente în momente cheie. În luptele politice interne nu a stat de-o parte, deşi poziţia îi cerea cumpătare în declaraţii.
Intervenţiile diplomatului american în lupta politică de la Bucureşti au culminat o dată cu suspendarea preşedintelui. Pe 3 iulie, Mark Gitenstein declara: "Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu orice tentativă de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice ale României. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, îndeosebi împotriva instanţelor, nu numai că va fi îngrijoratoare pentru guvernul nostru, ci şi pentru felul cum România este privită pe pieţele financiare".
Câteva zile mai târziu, Gitenstein a intervenit din nou cu un comunicat. "Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă".
7,4 milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Dar majoritatea nu prea contează, în opinia ambasadorului american.
După un mandat tumultos sau nu, Gitenstein recunoaşte că îl bucură întoarcerea acasă. "Şi eu şi Libby suntem nerăbdători să ajungem acasă, să ne vedem copiii şi nepoţii. Dar trebuie să vă spun că acum, când timpul meu petrecut în România a ajuns la final, e un moment dulce-amărui pentru mine".
Mark Gitenstein şi-a prezentat scrisorile de acreditare în septembrie 2009. Înainte de a veni la Bucureşti, Gitenstein a fost cercetător şi a lucrat ca funcţionar în Senatul american timp de 17 ani. Mark Gitenstein este primul ambasador american d