Prin folosirea cardului naţional de sănătate persoanele exceptate de la plata transportului în comun – pensionarii sau veteranii de război – ar putea utiliza cardul pentru validarea călătoriei.
Primele carduri au fost elaborate în cadrul proiectului pilot care a început la Arad. Este vorba despre aproximativ 300 de bucăţi. Un al doilea program pilot, pentru care vor fi elaborate aproximativ 100.000 de carduri, va fi utilizat în centrele de dializă, iar dacă sistemul funcţionează bine, după 1 ianuarie 2013 va începe elaborarea a un milion de carduri pe lună. În plus, toate persoanele exceptate de la plata transportului în comun vor putea valida călătoria folosind cardul de sănătate la urcarea în mijloacele de transport.
De exemplu, pensionarii, veteranii de război şi toate celelalte categorii ar putea utiliza cardul de sănătate pentru validarea călătoriei, reuşind astfel să aibă permanent cardul asupra lor. În viitor acest lucru s-ar putea extinde şi la studenţi şi elevi.
În urma unei întâlniri avute la Arad cu reprezentanţi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, s-a stabilit ca proiectul pilot al cardului naţional de sănătate să înceapă în cabinetele a 20 de medici de familie din judeţ. „În aproximativ două săptămâni, cardurile vor ajunge la 300 de persoane. Cu acest card, medicul va putea să vadă întreaga istorie medicală a pacientului. Practic, va putea vedea toate bolile pe care le-a suferit bolnavul, tratamentele pe care le-a luat de-a lungul vremii, vaccinările. Farmaciile vor putea vedea reţetele care au fost prescrise de medici, iar laboratoarele analizele“, a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Cardul va fi valabil cinci ani
Totodată, cardul trebuie să aibă înscrise pe faţă şi pe verso o serie de date: numele şi prenumele asiguratului, codul de asigurat,