Consiliul Concurenţei a finalizat investigaţia începută în toamna anului 2008 în contextul unui presupus atac speculativ împotriva leului, raportul fiind deja trimis către Comisia Europeană şi BNR, iar în următoarele luni membrii Plenului vor decide dacă se impun sau nu sancţiuni împotriva celor nouă bănci care fac parte din sistemul ROBOR/ROBID. Vezi care sunt băncile investigate.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă organizată de Mediafax, informează hotnews.ro.
"Se analizeaza dacă nu a avut loc o manipulare a indicilor noştri monetari ROBOR/ROBID. Sunt indicii de piaţă monetarăp pe care îi stabilesc băncile. Pe baza tranzacţiilor între bănci se stabilesc aceşti indicatori şi au relevanţă apoi pe piaţa bancară atât pentru creditele între bănci dar şi ulterior pentru împrumuturile către consumatori. Investigaţia vizează toate cele nouă banci care fac parte din sistemul ROBOR/ROBID, care contribuie la crearea acestui indice. Dacă vom ajunge la sancţiuni sunt sancţiuni din cifra de afaceri, deci sume foarte mari pentru că vorbim de bănci", a declarat Chiritoiu, potrivit hotnews.ro
Potrivit informaţiilor de pe platforma Reuters, în prezent sunt zece bănci care fac parte din sistemul ROBID/ROBOR: RBS, Bancpost, UniCredit, ING, BRD, BCR, CEC Bank, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Eximbank.
Istoria unei investigaţii pornite fără a avea competenţe
În toamna lui 2008, după atacul speculativ asupra leului, piaţa monetară s-a inflamat puternic, întrucât speculatorii s-au repliat pentru a-şi recupera pierderile suferite în urma drenării pieţei de lei de către BNR. Astfel, din postura de clienţi ai unor bănci membre ROBOR, aceşti speculatori au cotat dobânzi foarte mari pentru a împrumuta lei şi de aici a apărut suspiciunea de înţelegere între bănci.
Gheorghe Oprescu, preşed