Hidroelectrica pierde, rand pe rand, procese cu traderul Energy Holding, motivul fiind unul incredibil: actiunile au fost promovate in instantele nepotrivite. Istoria acestor procese a inceput anul trecut, in septembrie, cand Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, obtinand un aviz din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Energy Holding a depus contestatie si, in mod surprinzator, CCIR emite o rezolutie prin care anuleaza avizul de forta majora. Hidroelectrica a initiat, imediat, doua actiuni in contencios administrativ pentru anularea rezolutiei CCIR. Ambele procese au fost pierdute.
Istoria celor doua procese cu Energy Holding
Septembrie 2011. Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa. Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) acorda aviz de existenta a cazului de forta majora. Energy Holding contesta avizul.
Noiembrie 2011. Presedintele CCIR, Mihail Vlasov, intruneste biroul de conducere si constata ca avizul nu este semnat si de el. Astfel, emite o rezolutie prin care anuleaza avizul de forta majora. Cateva zile mai tarziu, Hidroelectrica initiaza o prima actiune in Contencios administrativ şi fiscal (dosar 9702/2/2011) pentru suspendarea executarii rezolutiei CCIR pana la pronuntarea pe fond.
Decembrie 2011. Hidroelectrica SA castiga la Curtea de Apel care dispune suspendarea executării rezoluţiei pana la judecarea pe fond. Tot in decembrie, Hidroelectrica deschide al doilea proces-actiunea pe fond (dosar 11017/2/2011) prin care cere anularea rezolutiei astfel incat sa ramana in vigoare avizul de forta majora.
Mai 2012. Se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie