Cinci membri CNA nu sunt de acord cu noul proiect de lege adoptat prin Ordonanță de Urgență. Ei trag un semnal de alarmă și spun că pot apărea derapaje pentru că televiziunile nu mai sunt ținute în frâu de sancțiunile CNA. De cealaltă parte, Răsvan Popescu, președintele CNA, spune că acest punct poate fi dezbătut în Parlament. La întrebarea „De ce ordonanța de modificare a legii audiovizualului a fost aprobată fără consultarea pieței?”, purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a avut răspuns. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Astăzi, în pauza ședinței ținută la Consiliul Național al Audiovizualui, cei cinci membri ai CNA - Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deacă şi Valentin-Alexandru Jucan - care au fost și semnatarii scrisorii ce a denunțat încurajarea nerespectării legii în cazul respingerii sancţionării Antenei 3, și-au exprimat punctul de vedere cu privire la modificarea Legii audiovizualului, adoptată ieri de Guvern.
Ei au precizat că declarațiile făcute în presă de Răsvan Popescu, președintele CNA, nu reprezintă punctul lor de vedere și că declarațiile au fost făcute fără a fi consultați înainte de către președintele CNA.
„Ordonanța afectează grav domeniul reglementat de CNA. Deciziile pe care noi le putem lua sunt limitate de faptul că televiziunile nu mai sunt obligate să aplice imediat sancțiunile CNA, ci poate să conteste amenda, iar aceasta se aplică abia după o decizie irevocabilă a instanței. Practica CNA demonstrează că, în aceste procese ,durata este de minimum un an. Astfel, într-un an, televiziunea poate să încalce legea oricât. Nu e vorba numai de emisiunile politice, ci și emisiunile de divertisment unde pot să apară derapaje”, a spus Ioan Onisei, vicepreședinte CNA.
Ordonanța votată ieri în Guvern n-a fost prezentată public cu 10 zile înainte, conform legii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului n-