Argentina, ţara care a intrat în faliment acum circa 10 ani ar putea cunoaşte o nouă experienţă de acest gen. Agenţia de evaluare financiară Fitch a scăzut ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale Argentinei, de la "B" la "CC" considerând că "ţăra ar putea intra în incapacitate de plată".
Totodată, agenţia a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale Argentinei, de la "B" la "B minus", cu perspectivă negativă iar calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la "B" la "C".
Pe data de 22 noiembrie, un tribunal american a dispus ca Argentina să plătească imediat integral umele pe care le datorează fondurilor speculative care au refuzat schimbul de obligaţiuni după ce ţara a intrat în incapacitate de plată în 2001, scrie Agerpres.
"Argentina trebuie să ramburseze solicitanţilor 100% din cele 1,33 miliarde de dolari înainte de a rambursa sumele datorate deţinătorilor de titluri restructurate", se arată în decizia judecătorului federal Thomas Griesa din New York.
Magistratul a refuzat o solicitare a Argentinei de a amâna decizia până la studierea recursului de către o instanţă superioară.
Cum a arătat falimentul din 2001
În 2001, Argentina s-a declarat în incapacitate de plată, pentru datorii de 95 de miliarde de dolari. În 2005 şi 2010, Argentina a oferit deţinătorilor de obligaţiuni posibilitatea de a schimba vechile titluri pentru unele noi la un discount de peste 70%. Aproximativ 93% din deţinătorii de obligaţiuni iniţiale au acceptat oferta. Această restructurare a datoriilor i-a permis Argentinei să iasă din criză şi mulţi analişti au apreciat că acesta ar putea fi un exemplu care ar trebui luat în considerare şi de Grecia.
În schimb, o serie de fonduri speculative conduse de NML Capital Ltd. au refuzat schimbul de obligaţiuni insi