Ministerul francez de Interne a publicat o mult aşteptată circulară, prin care reglementează domeniul naturalizării imigranţilor. Asociaţiile nu sunt pe de-a-ntregul mulţumite de felul în care ministerul a regândit normele în vigoare, dar consideră că s-au făcut unele progrese "punctuale".
Circulara prezentată în Consiliul de Miniştri este "exigentă": ea impune cel puţin cinci ani de prezenţă în Franţa şi condiţii clare pentru dobândirea cetăţeniei, a explicat ministrul de Interne, Manuel Valls, precizând că "este în acelaşi timp justă, pentru că permite un tratament egal" oriunde te-ai găsi în Franţa ca imigrant şi pune capăt situaţiilor în care prefecturile luau decizii "arbitrare".
Ministerul francez de Interne estimează că noile reglementări nu vor duce decât cel mult într-o primă fază la o creştere a naturalizărilor, după care se va reveni la o medie anuală de 30 de mii. ONG-urile consideră însă restrictive măsurile impuse de Guvern. Noile criterii "vor limita naturalizările şi vor antrena critici dure, inclusiv în sânul Partidului Socialist", a declarat directorul general al unei asociaţii denumite sugestiv France Terre d'Asile.
Care sunt, pe scurt, noile reguli?
Unui salariat i se cer cinci ani de şedere în Franţa şi o vechime de opt luni în muncă în ultimii doi ani, dar şi un contract de muncă în vigoare sau o promisiune de angajare. Unui tânăr de peste 18 ani i se cere să fi ajuns în Franţa înainte de a împlini 16 ani, să fi avut un parcurs şcolar "asiduu şi serios" şi să aibă legături pe teritoriul francez.
Circulara clarifică şi situaţia părinţilor cărora li se cer cinci ani de prezenţă în Franţa, un copil şcolarizat de cel puţin trei ani şi o contribuţie la educaţia acestuia. Până acum nu existau reguli clare în acest sens.
În fine, pentru naturalizarea soţului sau soţiei unui străin aflat legal în Franţ