O nouă cercetare a Transparancy International Moldova.
Corupţia poate fi „combătută” şi birocratic, după cum arată ultima monitorizare realizată de Transparancy International Moldova (TI). TI a constatat că nici una din cele 20 de autorităţi publice central monitorizate, multe dintre ele cu funcţii de control şi supraveghere, nu au comunicat vreun caz de conflict de interese. În consecinţă, este de părere Transparancy International, în 2012 nu s-a făcut nimic pentru combaterea conflictului de interes. Mai multe, de la Alla Ceapai:
Averile demnitarilor nu sunt singurele care rămân neverificate atâta timp cât CNI este nefuncţional. Alături de declaraţiile de avere, demnitarii trebuie să prezinte şi declaraţiile despre conflictele de interese, aşa cum îi obligă o lege adoptată încă acum 5 ani. Nici una din cele 20 de instituţii monitorizate de Transparency International, printre care CNA şi toate ministerele, nu au comunicat despre conflictele de interese. Experta de la Transparency International, Ianina Spinei, e de părere că funcţionari evită să declare asemenea cazuri, însă unele din ele devin cunoscute publicului larg prin intermediul surselor de informare:
„Care remarcau că în autorităţile publice, conducătorii au în subordine nemijlocită rudele sale. Sau că în unele autorităţi publice care efectuează urmărire penală ofiţerii care examinează cazuri printre persoanele suspecte au persoane afiliate. Sau situaţia deputatului Nemerenco care o perioadă destul de îndelungată de timp a fost în incompatibilitate cumulând şi activitatea de deputat, dar şi cea de pretor.”
Partea proastă, în opinia expertei Ianina Spinei, este că funcţionarii nu pot fi sancţionaţi pentru că nu şi-au declarat conflictele de interese. Nu pot fi anulate nici deciziile funcţionarilor luate în asemenea situaţii. Şi asta pentru că CNI instituţia abi