Care va fi impactul şi ce se aşteaptă de la deţinătorii de terenuri agricole? Sistemul de irigare, sau cel puţin o parte din el, va fi reabilitat cu bani americani, prin Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului. Astăzi a fost lansat concursul pentru reabilitarea primelor două sisteme de irigare. Care va fi impactul şi ce se aşteaptă de la deţinătorii de terenuri agricole, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:
După patruzeci de ani de la instalare, primele sisteme de irigare care vor fi schimbate sunt cele de la Criuleni şi Lopatna din raionul Orhei. Dacă în Lopatna sunt irigate cincizeci de hectare de teren agricol, atunci după reabilitarea sistemului suprafaţa se va extinde până la cinci sute de hectare, spune directoarea Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan. În opinia ei, în urma acestei transformări agricultorii vor fi motivaţi să vină cu investiţii proprii şi să gestioneze eficient consumul de apă:
„Reabilitarea sistemului este condiţionată însuşi de reformarea acestui sistem, transferul managementului de irigare de la Agenţia ,,Apele Moldovei” către asociaţiile utilizatorilor nou create. Deci noi ne dorim ca agricultorii din Republica Moldova să poată acoperi costurile de irigare şi în final să treacă la producţie de valoare adăugată înaltă.”
Wiliam Moser, ambasadorul SUA în Moldova spune că acest proiect agricol nu ţine doar de sisteme de irigare întrucât acesta va spori cunoştinţele agricultorilor şi vor apărea mai mulţi doritori care să investească în acest domeniu:
,,Suntem mândri că suntem donatorii lideri în acest sector şi sperăm ca aceste investiţii să atragă şi alte investiţii din partea altor donatori şi a cetăţenilor. Astăzi noi iniţiem procesul de reabilitarea a ţevilor, pompelor dar noi nu investim doar în infrastructură, noi investim în crearea unei viz