Totul a început cand un medic parizian i-a prescris un tratament antinevralgic cu morfină. Astfel a ajuns scriitorul Alexandru Odobescu (1834-1895; printre altele autorul cărţii ”Pseudokynegetikos”), de la o gută rebelă, la viciu.
Din corespondenţa lui Odobescu rezultă că a avut mereu probleme financiare, inclusiv pentru a-şi procura narcoticul, conform cărţii ”Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură” de Andrei Oişteanu. Din bogata corespondenţă ţinută în franceză cu soţia sa Alexandra (Saşa) Prejbeanu, unele scrisori, cele foarte intime, însemnate cu formula „pour toi”, au fost în general distruse de ei. Aceasta a fost înţelegerea dintre soţi.
Limbaj codificat
Totuşi, câteva epistole de acest gen au supravieţuit, dar sunt mai greu de înţeles pentru că, aşa cum remarcă Nicolae Manolescu, „în unele locuri limbajul este aluziv sau codificat”. Într-o astfel de epistolă din anii 1880, care s-a păstrat în pofida faptului că pe ea scria „pour toi seule”, Odobescu îi trimitea Saşei (care se întorcea din Rusia) un mesaj în care actul erotic era asociat cu cel narcotic:
„Nu de durere vreau să te aud gemând şi să te simt contorsionată în prima zi a revenirii tale aici. Eu nu sunt morfina, ci ceva mult mai bun, care va servi la injecţii şi, pentru a le face, există gata pregătit un ac frumos şi gros, care te va penetra, nu mai puţin ca morfina. El te aşteaptă cu o vie nerăbdare”.
Românul care a avut cel mai mare succes la FEMEI. Nu este un playboy, ci o personalitate istorică
Prin 1891, Odobescu o cunoaşte pe profesoara de geografie Hortensia Racoviţă, mai tânără cu 30 de ani decât el. Fusese căsătorită cu Al. Davila, de care divorţase şi se recăsătorise cu Dumitru Racoviţă, care a murit în 1891. Odobescu a făcut pentru aceasta o adevărată pasiune, care i-a adus mulţă suferinţă şi umilinţe, fără şanse prea mari de ameliorare. C