Grație Proiectului Fem.Rrom, zeci de femei de etnie romă din județul Gorj s-au calificat profesional în mai multe meserii. Femeile, cu vârste cuprinse între 16 și 60 de ani, au obținut atestate de florar, lucrător în pensiune și antreprenor.
Proiectul Fem.RRom este implementat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în parteneriat cu Asociația Pakiv România, beneficiind de expertiza mai multor parteneri internaționali din Grecia și Portugalia, state în care acest model de proiect a fost aplicat cu succes. Asociația Pakiv România este singurul partener din proiect implicat în relaționarea directă cu persoanele care fac parte din grupul țintă. Proiectul, în valoare de 18.500.000 lei, a debutat în 2010 și se desfășoară în trei regiuni de dezvoltare: Nord-vest, Sud-vest și Centru. În aceste regiuni au fost înființate trei Ateliere de ocupare „One-stop” (Oradea, Târgu Jiu și Alba Iulia), unde beneficiarele pot primi toate serviciile personalizate și într-un singur loc. Prin intermediul celor trei Ateliere de ocupare „One Stop”, peste 1.000 de femei rome din toată țara vor beneficia de servicii de consiliere. De asemenea, 550 de femei rome vor fi incluse în programele de formare vocațională, din acestea 168 au finalizat deja cursurile, iar celelalte 382 vor finaliza până la sfârșitul anului. Tot în cadrul proiectului, 100 de persoane vor fi orientate profesional, 200 de femei rome vor fi plasate pe piața muncii, iar 100 de mediatori sanitari, școlari și persoane care lucrează în instituții publice (primării, prefecturi), în relația cu persoanele de etnie romă, vor participa la un program de specializare în domeniul incluziunii sociale.
Femeile își doresc să muncească
Mânate de dorința de a face ceva cu viața lor, de a se școlariza și de a își face cursuri de calificare profesională, peste 60 de femei de etnie romă din Gorj