Născut dintr-o tragedie, Centrul Medical de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban“ din Buziaş a schimbat vieţile a mii de pacienţi cu diabet de tip 1 şi hemofilie, care îl consideră acum o a doua casă. Despre misiunea pe care şi-au asumat-o în urmă cu 21 de ani, aflăm de la fondatorii şi coordonatorii centrului – prof. dr. Viorel Şerban şi prof. dr. Margit Şerban – în interviurile realizate de dr. Mihail Călin.
La jumătatea lunii octombrie, Centrul Medical de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban“ a sărbătorit 15 ani de activitate în folosul pacienţilor cu diabet zaharat tip 1 şi hemofilie. Peste 20.000 de internări au fost efectuate de-a lungul timpului în acest spital unic în ţară, care, născut din suferinţă, pare capabil să depăşească orice obstacol. Despre istoria centrului şi despre activitatea sa recunoscută pe plan naţional şi internaţional am discutat, la acest moment festiv, cu fondatorii săi, prof. dr. Viorel Şerban şi prof. dr. Margit Şerban.
Prof. dr. Viorel Şerban: Un centru indispensabil
– Domnule profesor, cum este organizat şi cum funcţionează Centrul „Cristian Şerban“? Pare să fie un model inedit. – Centrul „Cristian Şerban“ este, de fapt, un spital de specialitate ce aparţine sistemului public de sănătate din România, aflat sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii. Întregul patrimoniu a fost clădit, pas cu pas, vreme de 20 de ani, de Fundaţia „Cristian Şerban“, şi a fost pus la dispoziţia Centrului, în mod gratuit. Tot fundaţia a asigurat şi asigură bugetul pentru reparaţii, aparatură (până în primăvara acestui an, când ministerul a furnizat câteva preţioase aparate de laborator), diverse materiale, consumabile etc. Finanţarea se face prin Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, în baza serviciilor medicale prestate. Suntem deci un spital public pentru copii şi tiner