Immpuls, companie de consultanţă, proiectare şi project management în real estate, apreciază că piaţa tranzacţiilor de clădiri de birouri continuă să se confrunte cu blocaje, printre motive numărându-se costurile de întreţinere mari, calitatea redusă şi problemele de autorizare, care îngreunează procesele de închiriere sau de vânzare.
"Clădirile de birouri construite în perioada de boom nu au fost ridicate cu gândul la viitor, ci la tranzacţii rapide. Cumpărătorii, interesaţi şi ei de venituri imediate sau extinderea accelerată a portofoliilor, au avut o atitudine similară. Astăzi, există o prudenţă mai mare, de fapt normală, pentru achiziţii şi închirieri, care scoate la lumină problemele clădirilor existente", a declarat Tudor Popp, managing partner al Immpuls.
Compania spune că cele mai des întâlnite upgrade-uri (îmbunătăţiri) la clădirile de birouri se regăsesc în zona de ventilare-climatizare, eficienţă a instalaţiilor sau ascensoare. Procesele de îmbunătăţiri (partea de construcţie propriu-zisă) pot costa între 500.000 şi 1,5 milioane de euro şi pot dura de la câteva luni la câţiva ani.
"Clădirile care punctează extrem de slab la calitate, costuri, parcări, siguranţă sau locaţie vor avea nevoie de noi concepte pentru a-şi găsi clienţi. Acestea se pot traduce chiar în redefinire structurală şi funcţională", a mai spus Popp.
Compania Immpuls, fondată în 2006, îi are în acţionariat pe germanii de la Luxemburger Team Group (50%), pe Tudor Popp (40%) şi pe un alt investitor austriac (10%).
Printre proiectele în care compania Immpuls a fost implicată se numără Petrom City, centrul comercial Iris Shopping Center sau clădirea de birouri Millennium BC. Acest ultim proiect, care a fost devastat de un incendiu puternic în 2009, a obţinut în luna mai a acestui an o autorizaţie de construire pentru refacerea clădir