Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) riscă să fie subfinanţat din cauza numeroaselor nereguli financiare descoperite în implementarea acestuia, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Doru Bădescu, care a depus o nouă sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urma publicării raportului Curţii de Conturi asupra activităţii CNAS din ultimii zece ani.
Principalele nereguli constatate de Curtea de Conturi vizează implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI): pe lângă abaterile privind achiziţia şi apoi implementarea acestuia, au fost găsite nereguli şi la înregistrarea contabilă a proiectului.
"Așa cum în domeniul energetic există , și sănătatea are ei, care au lucrat în defavoarea asiguratului”, a spus președintele CNAS, Doru Bădescu, în deschiderea conferinței în care a comunicat rezultatele auditului financiar Curţii de Conturi asupra activităţii CNAS, făcut pe zece ani.
Astfel, SIUI, achiziţionat de CNAS în perioada 2002-2010, nu a fost înregistrat ca "mijloc fix care funcţionează ca un tot unitar şi îndeplineşte în mod independent o funcţie distinctă", ci pe componente ale sistemului.
Astfel, în mod eronat, în evidenţa tehnico-operativă, SIUI nu este reflectat ca un singur mijloc fix complex. În schimb au fost atribuite numere de inventar distincte pe echipamente informatice, software şi licenţe, procedându-se similar şi pentru fiecare serviciu prestat de furnizori. Obiectivul de investiții ”Actualizare tehnologică” a SIUI achiziționat în baza Actului Adițional nr. 16 din 2010 în valoare de 201, 4 milioane de lei nu a fost înregistrat ca un mijloc fix unitar. CNAS a înregistrat în mod eronat fiecare componentă ca un activ fix, acordând numere de inventar distincte, și nu ca o investiție în curs.
Potrivit raportului, acest mod defectuos de înregistrare în evidența con