Criza pare sa fie aproape de final, daca ne uitam la modul in care a evoluat numarul somerilor, in special din sectorul privat.
Desi ar putea parea suprinzator, companiile si-au redus, in mare parte, ritmul de concedieri, dar acest lucru nu inseamna ca salariile au fost pastrate la acelasi nivel.
Concedieri
Totusi, sunt momente cand stabilitatea locului de munca este mai importanta decat un nivel salarial anume sau decat o crestere salariala consistenta. Econtext va prezinta modul cum a evoluat numarul somerilor din mediul privat de la inceputul crizei (octombrie 2008) si pana in prezent (octombrie 2012). In toate judetele din Romania.
Practic, cati someri de la privati erau in urma cu patru ani si cati mai sunt acum. Datele provin de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Top
Iar datele arata ca numarul somerilor de la privati a scazut in cele mai multe din judetele Romaniei in acesti patru ani. Din 42 de judete (41 + Bucuresti), numarul somerilor a scazut in 31 si a urcat in 11.
La scaderi, cel mai bine sta judetul Iasi. In octombrie 2008, numarul somerilor ieseni (proveniti din sectorul privat) numara 12.239 de persoane! Patru ani mai tarziu, in octombrie 2012, numarul acestora totaliza 2.753 de persoane. Ceea ce inseamna o scadere de 78%.
Sau de aproape cinci ori!
La polul opus, cea mai mare crestere a numarului de someri a avut loc in Satu Mare. Avansul a fost de la 621 de someri satmareni (octombrie 2008) la 1.433 de someri (octombrie 2012). Ceea ce reprezinta o crestere de 131%!
Dar IATA cati someri din companiile private erau in fiecare judet din tara la inceputul crizei si in prezent:
Criza pare sa fie aproape de final, daca ne uitam la modul in care a evoluat numarul somerilor, in special din sectorul privat.
Desi ar putea parea suprinzator, companiile si-au