Cinci firme din domeniul marcajelor rutiere, apropiate unele de altele, sunt acuzate de trucarea unor licitaţii organizate de către Ministerul Transporturilor, fiind amendate de Consiliul Concurenţei cu 3 milioane de lei.
Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat cinci firme cu o amendă în valoare totală de 3 milioane lei, pentru trucarea unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) privind un contract de lucrări de marcaje rutiere, a anunţat marţi CC.
Licitaţia în cauză a fost demarată de către CNADNR în urmă cu o lună, are drept obiect întreţinerea marcajelor rutiere pe cei 16.000 kilometri de drumuri naţionale pe următorii doi ani şi are o valoare estimativă de 200 milioane lei.
Ziarul „România liberă" a explicat la momentul demarării licitaţiei cum firmele sancţionate ieri de către Consiliul Concurenţei au fost favorizate de către CNADNR prin introducerea la capitolul experienţă similară cerută participanţilor a unui tip de marcaj realizat până în prezent doar de acestea. De altfel, una dintre firmele amendate a fost singura beneficiară a contractelor de marcaje acordate de CNADNR în ultimii 15 ani. Celelalte firme au fost în trecut fie afiliate ale acesteia, fie subcontractori la lucrările primite de prima. Tot acum o lună am atras atenţia şi asupra faptului că mai mulţi directori ai Ministerului Transporturilor şi din CNADNR sunt pe ştatele de plată a principalei firme sancţionate ieri, respectiv Plastidrum. La acel moment directorul general al CNADNR, Mircea Pop, a dat asigurări că Plastidrum nu va participa la licitaţie ca urmare a faptului că 10% din acţiunile acesteia sunt deţinute de CNADNR.
Cum au trucat Plastidrum şi partenerii licitaţia?
Potrivit CC, a existat o înţelegere anticoncurenţială între cele două asocieri participante la licitaţie şi care includeau ce