Procurorii de la Crimă Organizată au destructurat ieri o grupare infracţională organizată, formată din 16 persoane, specializate în furtul datelor personale aferente instrumentelor de plată, prin intermediul unor societăţi care au furnizat servicii IT.
În urma celor 36 de percheziţii domiciliare efectuate în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov, la sediul DIICOT au fost aduse 20 de persoane pentru audieri, suspectate fiind că au efectuat operaţiuni frauduloase cu un număr de 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane dolari.
"Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică", a comunicat ieri DIICOT.
Potrivit acesteia, membrii grupării au folosit mai multe societăţi comerciale cu obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.
Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.
Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit)