Scris de Veronica Bursaşiu - Orădenii pot vedea, în premieră, imagini inedite, dar şi documente scoase din arhivele Securităţii care îl au în prim-plan pe maiestatea sa Regele Mihai.
La expoziţia organizată de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Bihor şi Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii au participat şi şeful judeţului Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea şi viceprimarul Mircea Mălan. „Suntem onoraţi că sunteţi prezenţi la această expoziţie: Regele urmărit. Este un semn că cultura se bucură de atenţia care o merită”, a spus în deschiderea evenimentului Lucian Silaghi, preşedintele AFDP. Invitat special la eveniment a fost unul dintre oamenii care, aşa cum spunea Lucian Silaghi, „au făcut istorie”, Vasile Rusu, fondatorul Organizaţiei România Independentă. Vasile Rusu a emoţionat asistenţa formată din studenţi, reprezentanţi ai CNSAS, dar şi din secretarul de stat Luminiţa Constantin. Domnia sa a povestit, cu lacrimi în ochi că a devenit monarhist la 8-9 ani când l-a văzut pe Regele Mihai, voievodul Mihai atunci, călare pe un cal alb mergând spre Balc. Ulterior avea să-l vadă într-o maşină sport în Bucureşti. Vasile Rusu a fost unul dintre fondatorii ORI, formată din elevi orădeni care doreau să restaureze monarhia.
„Alteţa Sa Regală Principele Radu a fost foarte plăcut impresionat şi îi felicită pe organizatorii acestui eveniment. Ar fi trebuit să fie azi aici, dar s-a ivit o situaţie neprevăzută. Alteţa Sa e plăcut surprins că aceste imagini sunt aduse pentru prima dată în faţa publicului. A propus să vernisăm această expoziţie şi în Bucureşti”, spune Oana Demetriade, reprezentanta CNSAS. Regele copil, formarea regelui, momente impresionate din 23 August 1944, demonstraţia din 1945, dar şi documente din dosarul de securitate al Majestăţii Sale pot fi văzute în cadrul expoziţiei.
Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii