Întreţinerea locuinţei ocupă al doilea loc ca pondere în cheltuielile lunare ale familiei, reprezentând peste 30% din coşul de consum. Însă exact aceste costuri urmează să crească cel mai mult la iarnă. Pentru că la furnizorii de utilităţi (termoficare, apă caldă, gaze, energie electrică, salubritate etc.) producţia se scumpeşte încă de pe acum. Prevederile sunt că la categoria utilităţi creşterea va fi de peste 20% la salubritate şi la gestionarea deşeurilor faţă de august 2011 plus creşterea costurilor de producţie generale la utilităţi de 5%.
Majorarea costurilor la nivelul furnizării se transmite bineînţeles către facturile consumatorilor finali, astfel că milioane de locatari din oraşele termoficate şi salubrizate vor resimţi aceste scumpiri exact la iarnă, când îi este omului lumea mai dragă.
În iarna trecută, creşterea cu peste 4% a costurilor de producţie la furnizori s-a soldat cu majorări de 20% şi chiar 24% a tarifelor pe facturile consumatorilor. La ce să ne aşteptăm, deci, pentru iarna ce vine? În condiţiile în care majorările se apropie deja de 5% în industriile generatoare de utilităţi şi au trecut de 20% în domeniul salubrităţii!
Statul intervine tot mai puţin în atenuarea şocurilor, liberalizând piaţa de energie şi gaze. Dacă la nivelul populaţiei liberalizarea încă mai întârzie, în industrie “plasa de siguranţă” este tot mai subţire. Astfel că presiunea pe bugetele consumatorilor va fi mai mare decât cea care apasă conturile personale. Per ansamblu, preţurile de producţie din industrie au crescut în august cu 7,1% faţă de aceeaşi lună din anul trecut – de aproape două ori mai mult decât cele din coşul de consum al populaţiei. Scumpirile din industrie se transferă către consumatori în trei-patru luni şi deci se vor regăsi în mărfurile nealimentare şi unele servicii, dar mai ales în costurile de întreţinere a locuinţei. @N