În urma informaţiilor apărute în presă, conform cărora prima RCA ar putea creşte cu 50% sau chiar mai mult, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) face precizarea că tarifele de primă pentru asigurările obligatorii RCA sunt stabilite "exclusiv de către societăţile de asigurare", în funcţie de rezultatele proprii înregistrate pentru această formă de asigurare şi strategia de vânzare.
"Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de primă RCA, întrucât acest lucru ar contraveni directivelor europene şi atribuţiilor CSA. Proiectul de modificare şi completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse în aplicare prin Ordinul nr.14/2011, pe care CSA îl supune dezbaterii publice în această perioadă, nu vizează majorarea tarifelor, ci are în vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care să conducă la un cuantum corect al tarifului de primă RCA, în beneficiul asiguraţilor şi păgubiţilor", a comunicat ieri CSA. Vineri, un studiu realizat de Mediafax asupra site-urilor care încheie online astfel de contracte releva că preţul unei asigurări RCA, încheiată pentru acelaşi autovehicul şi şofer, poate fi de două sau trei ori mai ridicat decât cea mai ieftină poliţă disponibilă pe piaţă, în funcţie de compania care o emite.
Astfel, în varianta pentru şase luni, cea mai ieftină poliţă RCA costă 161 lei, iar cea mai scumpă poate fi încheiată pentru 534 lei. Pentru 12 luni, poliţa RCA are un preţ minim de 293 lei şi unul maxim de 1.007 lei.
Conform legii, poliţa RCA este obligatorie. Prin intermediul acestui contract de asigurare, persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite. Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daun