Un număr de 157 de persoane care îşi injectează intravenos droguri au HIV, noul aspect epidemiologic, cu evoluţie relativ rapidă în rândul consumatorilor de halucinogene, obligând autorităţile să dezvolte programe speciale de prevenţie pe acest segment, a declarat, profesorul Adrian Streinu-Cercel. La sfârşitul lunii octombrie 2012, în România erau înregistrate 11.399 de persoane cu HIV-SIDA, dintre care 9.475 în evidenţă activă, conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA. Dintre acestea, 237 sunt copii cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani, iar 9.238 au peste 14 ani. Infecţia cu HIV reprezintă una dintre cele mai răspândite forme, fiind responsabilă de decesul a peste 25 de milioane de persoane în ultimii 30 de ani, prin SIDA, fază finală, complicată cu diverse infecţii.
Ponderea bărbaţilor şi a femeilor infectate este egală. În acest context, trebuie supravegheată răspândirea infecţiei pe cale materno-fetală. La sfârşitul anului 2011, aproximativ 34,2 milioane de persoane erau diagnosticate cu infecţie HIV. Data de 1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, este în fiecare an o ocazie pentru oamenii din întreaga lume de a-şi demonstra interesul faţă de acest subiect, precum şi solidaritatea cu persoanele infectate cu HIV.
Un număr de 157 de persoane care îşi injectează intravenos droguri au HIV, noul aspect epidemiologic, cu evoluţie relativ rapidă în rândul consumatorilor de halucinogene, obligând autorităţile să dezvolte programe speciale de prevenţie pe acest segment, a declarat, profesorul Adrian Streinu-Cercel. La sfârşitul lunii octombrie 2012, în România erau înregistrate 11.399 de persoane cu HIV-SIDA, dintre care 9.475 în evidenţă activă, conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA. Dintre acestea, 237 sunt copii cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani, iar 9.238 au peste 14