Credibilitatea unui stat este importantă, dar aceasta vine cu un cost, a declarat economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea. Contrapartida acestei credibilităţi, care permite contractarea de credite pe perioade îndelungate de timp, o reprezintă responsabilitatea de a plăti dobânzile şi principalul acestor împrumuturi, când va sosi momentul scadenţei, a explicat domnia sa, cu ocazia lansării lucrării "Datoria publică a României (1864-1949)".
Valentin Lazea a afirmat: "Credibilitatea este foarte importantă pentru un stat, numai că < obrazul subţire cu cheltuială se ţine >. Această credibilitate vine cu un cost. Numai faptul că te angajezi, ca stat, să te împrumuţi pe 60-100 ani, interval în care se pot întâmpla două războaie mondiale, nişte revoluţii, nişte schimbări de ordin social şi aşa mai departe, înseamnă că tu, ca stat, ca să-ţi păstrezi credibilitatea te angajezi la un efort extraordinar de mare."
Economistul şef al BNR a arătat că autorul aminteşte cazul unui cetăţean american care a revendicat, în anul 2000, plata unor obligaţii aferente unei emisiuni din anul 1913 a statului român. Domnia sa consideră că pretenţiile acestuia au fost justificate, având în vedere că respectivul împrumut a fost realizat pe o perioadă de 97 de ani. "Iată că, în contrapartida credibilităţii care îţi dă voie să te împrumuţi pe termen lung, vine şi responsabilitatea. Atunci avem o problemă. Deci obrazul subţire se ţine cu cheltuială nu mare, ci enorm de mare, dar acest lucru trebuie făcut, zic eu", a arătat Valentin Lazea.
Economistul şef al Băncii Centrale s-ar mai referit şi la faptul că, în anul 1998, guvernul suedez a cerut autorităţilor noastre să facă plata pentru un împrumut acordat în anul 1932, precizând că suma solicitată era de 30 de ori mai mare decât principalul. "Sigur că nu am putut fi de acord, cei de la Finanţe şi cei c