La mai bine de şase ani de la primele planificări legate de necesitatea unor lucrări auxiliare construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, printre care şi hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, unul dintre consilierii Consiliului Mondial al Energiei, a avertizat că Uniunea Europeană recomandă Guvernului să diversifice în continuare mixul energetic şi că al treilea reactor nuclear de la Cernavodă nu va putea funcţiona fără hidrocentrala Tarniţa. "Este nevoie de Tarniţa (judeţul Cluj) încă de la punerea în funcţiune a reactorului 3. Noaptea nu prea mai ai ce să opreşti, este nevoie de un consumator. Reactorul 3 nu poate merge fără Tarniţa", a declarat, citat de Mediafax, Cătălin Vilt, consilier onorific al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei.
Statul încearcă de mai mulţi ani să atragă parteneri pentru construirea centralei de la Tarniţa şi a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar fără succes. Hidrocentrala Tarniţa, investiţie de peste 1 miliard de euro, urma să fie construită de Hidroelectrica (acum aflată în insolvenţă), şi să producă energie ziua şi ar consuma-o noaptea, când cererea scade.
În august 2010, Mihai David, pe-atunci director general al Hidroelectrica, estima că Hidrocentrala de la Tarniţa va funcţiona în iulie 2017 şi că se iau în calcul două variante de finanţare. Într-o primă variantă, se voia ca investiţia să fie derulată de o companie de proiect formată din Hidroelectrica şi unul sau doi parteneri, iar finanţarea să fie comună. O altă variantă, asemănătoare celei prin care vor fi construite reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, presupune ca fiecare partener să vină cu partea sa de finanţare.
Tot în 2010, Ministerul Economiei a demarat procesul de selecţie a investitorilor pentru realizarea centralei Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţie de peste 1 miliard euro. Consorţiul de firme care pregătea procesul i