Dacă stai de vorbă cu diverşi candidaţi, cam toţi îţi spun acelaşi lucru: «Voi ieşi parlamentar». Useliştii sunt optimişti, susţinând că nu sunt probleme şi că pragul de 50 la sută va fi atins mai peste tot. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa, cel puţin pe municipiul Iaşi şi în vreo 2-3 colegii din judeţ.
În rural, USL are probleme serioase la Ţibăneşti, Tg. Frumos şi parţial la Hârlău.
Pe colegiul Ţibăneşti, Adăscăliţei e contrat nu doar de Petru Movilă, ci şi de omul de afaceri Silviu Apostol (PPDD), destul de influent în zonă. Dacă Adăscăliţei ia sub 50 (cică sunt bune şanse), mandatul va fi luat de Movilă, fiind greu de presupus că pepededistul obţine mai multe voturi decât candidatul ARD.
La Tg. Frumos, pesedistul Vasile Mocanu are emoţii în faţa fostului primar al oraşului, Gheorghe Tătaru, trecut de la PNL la PDL. Că e un blat al primarilor liberali din zonă sau că oamenii s-au cam săturat de baronaşul roşu e greu de spus, cert e că meciul se joacă.
Cică şi la Hârlău se duc lupte grele. Aici, deputatul PSD Anghel Stanciu se bate cu Liviu Bulgaru (ARD), dar şi cu Marian Haută (PPDD). Mulţi spun că este o confruntare deschisă oricărui rezultat şi că USL poate fi tras aici sub 50 la sută. Cam greu de crezut, dar e de urmărit!
În colegiile din municipiul Iaşi este şi mai complicat să faci previziuni. USL rămâne favorită, graţie scorul bun de la locale. Însă de atunci, au trecut aproape 6 luni, iar guvernarea a muşcat cu siguranţă din procentele Uniunii. În plus, oameni precum Crăciunescu, Doboş sau Emacu nu se compară nici pe departe, ca anvergură, cu Nichita sau Adomniţei.
În toate colegiile din municipiu, sondajele indică un segment important de nehotărâţi, cam 20-25 la sută. Excepţie: colegiul Nicolina, unde felia nehotărâţilor s-ar duce spre 40 la sută. Imens. O parte dintre aceştia probabil nici nu vor merge la vot. D