Ierarhi din România, Bulgaria, Grecia şi Ucraina, alături de mii de credincioşi, sunt aşteptaţi pe 30 noiembrie la Mănăstirea Sf. Andrei.
Vineri, 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolie, ocrotitorul României. Cu acest prilej, Mănăstirea Peştera Sf. Apostol Andrei îşi va sărbători hramul, moment de pelerinaj pentru mii de credincioşi care vin în locul unde primul apostol al Mântuitorului s-a adăpostit în călătoria sa prin Scytia Minor. În acest an, vor sosi şi ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe din România, Bulgaria, Grecia şi Ucraina. Aceştia, împreună cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vor oficia Sfânta Liturghie începând cu ora 9.00. Totodată, se va sfinţi Aghiasmatarul zidit deasupra izvorului.
Sărbătoarea va continua, vineri, la Casa de Cultură din Constanţa, unde se va desfăşura concertul tradiţional de colinde închinat apostolului Andrei. Pe scenă vor urca, de la ora 17.30, corala „Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, corala „Teodoxa", corala „Cuvânt Bun", Orchestra de muzică populară elenă din Mitilini (Grecia), Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare", Corul „Gherontie Nicolau" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa şi Corul Seminarului Teologic „Dionisie Exiguul". Intrarea este liberă. Biserica îl prăznuieşte, în 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, considerat creştinătorul neamului românesc.Istoriografia arată că Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos şi în vechea provincie a Dobrogei. Cercetătorii spun că locul în care a sălăşluit şi s-a rugat a fost peştera unde acum există o mănăstire. Lăcaşul de cult include primul altar creştin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor despre care se spune că a fost făcut de Sfântul Apostol Andrei, care a lovit cu toiagul în piatră. Mănăstirea adăposteşte