Multe şcoli duc lipsă de personal calificat Unul dintre posturile deblocate va fi, cel mai probabil, de laborant la Colegiul Cuza
Inspectoratul Şcolar a primit ieri o adresă de la Ministerul Educaţiei prin care era anunţat că ministrul Ecaterina Andronescu a semnat deblocarea a şapte posturi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar pentru judeţul Vrancea. Numărul este infim pe langă nevoia de personal de la nivelul şcolilor. Potrivit unei situaţii realizată de IŞJ, în unităţile vrancene au fost blocate în ultimii trei ani 195 de posturi, personal nedidactic şi didactic auxiliar. Cele mai multe dintre acestea - 123 - sunt posturi de îngrijitoare, dar sunt destule şi cele de paznic. În lipsa acestora, şcolile au apelat la părinţi pentru a contribui financiar pentru plata firmelor de pază, a unor îngrijitoare sau chiar a unui laborant, cum este cazul Colegiului Naţional Cuza. În acest ultim caz pentru părinţi s-a stabilit o sumă de 120 lei pentru fondul şcolii, bani din care este plătit un laborant cu jumătate de normă. Liceul a avut un astfel de post, însă acesta a fost blocat după pensionarea persoanei care l-a ocupatitularului.
Oficialii IŞJ spun că vor analiza zilele următoare cu atenţie cazurile urgente pentru a decide unde se vor face angajări. Unul dintre posturile deblocate va fi de laborant la Colegiul Naţional Cuza, după cum dădea asigurări zilele trecute inspectorul general Vasilica Zaharia. „Nu sunt de acord cu plata laborantului din banii părinţilor, dar nici fără acesta ora nu se poate desfăşura corespunzător. Orele la disciplinele acestea : fizică, chimie, biologie, şi aşa sunt puţine în programa şcolară, iar profesorul nu îşi mai poate permite să piardă timp pentru pregătirea materialelor didactice necesare parcurgerii corespunzătoare a materiei. Este nevoie de laborant”, ne-a declarat Vasilica Zaharia.
La nivelul întregii ţări ME