Un grup de investitori indieni s-a arătat interesat de combinatul Mechel de la Câmpia Turzii. Între timp, peste 700 de angajaţi aşteaptă cu înfrigurare actele de disponibilizare şi spun că nu mai au bani nici să-şi plătească facturile. Oameni care au muncit peste 20 de ani în combinatul metalurgic sunt nevoiţi să-şi caute de lucru în alte domenii.
Un grup de investitori indieni au venit la Cluj pentru a vizita combinatul metalurgic din Câmpia Turzii. Conducerea unităţii ţine la secret negocierile, astfel că liderii de sindicat nu au fost informaţi care sunt planurile indienilor.
"Urmează să vină un grup de investitori. deocamdată nu ştiu pe ce motiv, ce vor să facă. mâine e comisia de dialog social pe motivul disponibilizării celor 716 persoane", a spus Sorin Puşcaş, lider de sindicat.
Cei peste 700 de angajaţi aşteaptă să primească luna aceasta preavizele, iar din ianuarie ar urma să înceteze lucrul. Oricum, de câteva luni ei primesc doar 75 la sută din salarii, adică 700-800 de lei. Oameni cu zeci de ani vechime în combinat sunt nevoiţi să-şi caute de lucru.
Viitorii şomeri s-au adresat unei asociaţii din Câmpia Turzii care se ocupă cu reconversia profesională, însă veştile nu sunt prea bune.
"În măsura posibilităţilor încercăm să-i ajutăm. dar e o problemă cu calificările lor. care sunt specifice industriei metalurgiei. piaţa de muncîă nu prea are locuri pentru meseriile din combinat", a spus Georgeta Giurgiu, director Asociaţie reconversie profesională.
În combinat vor mai rămâne 360 de angajaţi la secţia de Trăgătorie. De asemenea, conducerea combinatului a decis punerea în conservare a utilajelor din toate secţiile care nu funcţionează până în mai 2013.