Premierul Vlad Filat e nemulţumit că miniştrii recurg la acuzaţii reciproce şi le-a cerut să se ocupe fiecare de problemele sale. Cine frânează investiţiile străine sau dezvoltarea sectorului economic privat? Serviciul Vamal sau ministerul Economiei? Sau poate Serviciul Fiscal, acuzat de Ion Lupan din ministerul economiei că vede un infractor potenţial în orice investitor străin? O dispută care a fost discutată în guvern şi după şedinţa de guvern şi despre care relatează Valentina Ursu:
Din cauza indiferenţei şi prejudecăţilor unor instituţii ale statului, companiile străine ar putea face cale întoarsă, au atenţionat recent reprezentanţii Ministerului Economiei. În replică, şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, spune ca Vama este acuzată pe nedrept.
Tudor Baliţchi: „Prin declaraţiile respective, Ministerul Economiei a denigrat în mod vădit imaginea Serviciului Vamal. La mine sunt 7 scrisori ale administratorilor celor 7 zone economice libere care sunt în Republica Moldova, care, în mod explicit şi univoc, declară: careva deficienţa în activitatea sau în colaborarea cu Serviciul Vamal nu sunt. Colaborarea este una eficientă, pozitivă şi calitativă. Iar orice solicitare din partea lor este soluţionată de către Serviciul Vamal prompt şi eficient. Credem că prin declaraţiile respective Ministerul Economiei încearcă să-şi mascheze incapacitatea de a soluţiona problemele economice, care ţin direct de responsabilitatea acestuia. Şi încearcă să plaseze aceste probleme pe spatele altora.”
Ministrul economiei Valeriu Lazăr, într-un interviu pentru Europa Liberă, aminteşte că organizaţiile financiare internaţionale cer guvernului de la Chişinău să îmbunătăţească administrarea fiscală şi cea vamală.
Valeriu Lazăr: „Printre priorităţile în relaţiile cu FMI-ul, cu banca, cu USAID-ul, peste tot scrie: „Consolidarea sistemulu