Eficienţa unui medicament depinde, printre mulţi alţi factori, cum ar fi momentul administrării ori respectarea dozei, şi de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. Pentru a nu administra un tratament greşit este important ca persoanele care urmează o terapie medicamentoasă să informeze medicul cu privire la obiceiurile alimentare pe care le au.
„Medicamentele au un rol terapeutic şi, pentru a fi cât mai eficiente şi a avea cât mai puţine efecte adverse, este important ca ele să fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic. Pot exista combinaţii periculoase între diferite categorii de medicamente, dar şi între medicamente şi alimente, caz în care consecinţele pot fi mult mai grave pentru cei mici decât pentru adulţi”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Mai jos puteţi regăsi care sunt cele mai combinaţiile periculoase dintre alimente şi medicamente:
● Administrarea medicamentelor înainte sau în timpul mesei. „Unele dintre greşelile frecvente pe care le fac părinţii, mai ales aceia care dau medicamente copiilor fără sfatul medicului, constă în administrarea incorectă a acestora. Unele medicamente trebuie luate după masă, altele în timpul mesei. Este necesar ca părinţii să ştie şi să respecte aceste indicaţii pentru ca medicamentul să fie eficient şi sigur pentru cel mic”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgenţă Sf. Maria Iaşi.
Cadrul medical a a spus că medicamentele antiinflamatoare se administrează în timpul mesei, pentru a reduce frecvenţa apariţiei durerilor de stomac. „Pe de altă parte, unele tratamente antitermice, precum paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de masă pentru că altfel, alimentele din stomac pot împiedica trecerea medicamentului în sânge. Părinţii n