Vom încheia, peste numai o lună, un an greu. Dar greu va fi şi anul 2013. Pentru că economia nu se va însănătoşi, iar populaţia nu va trăi sensibil mai bine. Rămâne o singură speranţă: că în 2013 vor fi asigurate condiţiile pentru… Nu, nu pentru ieşirea din criză. Şi nici pentru relansarea economiei. Până atunci mai avem de aşteptat. Anul viitor, productivitatea muncii va continua să fie scăzută, rezultatele muncii nu vor fi competitive, iar multe produse fabricate în România nu vor fi încă performante.
Cum însă, în momentul de faţă, problema-problemelor este că societatea noastră nu are un cod concurenţial, un astfel de cod devine un obiectiv cardinal pentru 2013. Altfel, puţini români vor lua în serios competiţia în producţie şi nevoia de produse performante. Numai un cod concurenţial va contribui la dezvoltarea unui temperament sănătos, dominat de logică economică şi de curajul de a înfrunta problemele cele mai dificile.
Fără un cod concurenţial vom continua să ne învârtim într-un cerc vicios. Criza va bloca creditele şi investiţiile, va reduce veniturile şi consumul. Mai departe, acest blocaj va restrânge şi mai mult afacerile şi va obliga atât bugetul, cât şi companiile să amâne creşterea retribuirii muncii. Iar forţa de muncă nu va ieşi din actuala stare de moleşeală. Cercul se va închide cu lovitura cea mai năpraznică, pe care o încasează bunăstarea populaţiei.
Dar numai criza e vinovată? Desigur, nu. Mai există un motiv. Un motiv mai puţin legat de conjunctura actuală şi mai mult de poverile istoriei. Căci suntem încă puternic legaţi de vechi reflexe, dobândite în anii de după al Doilea Război Mondial, fapt ce face să meargă prea lent ridicarea edificiilor noilor instituţii pe temeliile deja turnate. Apoi, n-am învăţat încă, în măsura necesară, să asigurăm valorificarea raţională a resurselor, organizarea cu faţa la piaţă a producţiei de b