Compania Purolite Victoria a accesat fonduri europene pentru demararea proiectului de investiţii "Stimularea inovării prin dezvoltarea de produse şi tehnologii noi". Valoarea estimată a proiectului, aprobat anul trecut, este de 22,241 milioane de lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile este 6,131 milioane de lei din fonduri ale Uniunii Europene şi 1,225 milioane de lei de la bugetul naţional. De asemenea, compania a mai primit fonduri şi pentru "modernizarea centrului de cercetare" al Purolite, în cadrul unui proiect de 10,127 milioane de lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile este 3,119 milioane de lei din fonduri structurale, iar contribuţia de la bugetul naţional este de 638.882 de lei. În total, cele două proiecte de investiţii se ridică la 32,368 milioane de lei (aproximativ 7,19 milioane de euro).
Compania organizează luna viitoare o licitaţie pentru achiziţia de sisteme tehnologice.
Purolite este o companie americană înfiinţată în 1981, cu sediul central în Philadelphia. Compania are trei fabrici - în Philadelphia (SUA), la Victoria, şi în China, la Hangzhou.
Purolite, prezentă în România din 1996, este producător şi distribuitor de produse primare care sunt utilizate pe scară largă în producţia farmaceutică, microcipuri, apă potabilă, industria chimică şi rafinare, cataliză, industria alimentară, precum şi în domeniul metalelor de extracţie, metalelor de finisare, galvanizare, generarea de energie nucleară, separarea cromatografică şi biochimice absorbante.
* Oraşul chimic Victoria a împlinit 75 de ani
Oraşul Victoria a apărut în jurul uzinei chimice UCEA, ridicată de un grup de cehi la poalele Munţilor Făgăraş, în anul 1937.
Primul cartier de case a apărut în 1948 şi a fost numit Ucea. Abia în 1954 întreg ansamblul a fost botezat Victoria. După ocuparea Cehoslovaciei de către nazişti, uzina trece în