Un subiect mediatizat intens în ultimele zile a fost cel legat de facsimilarea Manuscriselor Cantemir. Un set (facsimilat pe hârtie de lux, legat în piele, cu portretul şi semnătura lui Cantemir în aur, aşezat în lădiţe din lemn de nuc) a ajuns la premierul României, Victor Ponta. Alte două seturi de lux au fost trimise la Kremlin preşedintelui şi prim-ministrului Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, respectiv Dmitri Medvedev. Reamintim că la Academia Română a avut loc pe 22 noiembrie o ceremonie prilejuită de donaţia către Biblioteca Academiei Române a Integralei Manuscriselor Dimitrie Cantemir (25 de volume).
Toată povestea cu facsimilarea manuscriselor lui Cantemir s-a declanşat cu prilejul decernării premiilor din 2008 ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, preşedinte fiind universitarul şi scriitorul craiovean Ion Deaconescu. Entuziaştii care s-au ocupat, în timp, de facsimilarea manuscriselor Cantemir sunt oamenii de cultură craioveni Ion Deaconescu (preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“) și Constantin Barbu (filosof, coordonatorul lucrării), iar finanţator a fost Paul Tudor.
Despre acest proiect-eveniment Cantemir, Ion Deaconescu ne-a oferit câteva amănunte inedite: „În ultima vreme, s-au spus multe despre tezaurul manuscriselor lui Cantemir, păstrate cu sfinţenie în arhivele din Federaţia Rusă. Excesul de «glorie» dobândită în urma acestui demers cultural de anvergură europeană, întreţinut de unele publicaţii, riscă să devină dăunător, mai ales acum, când spiritualitatea a devenit un lux. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că autorităţile ruse, reprezentate de ambasadorii Alexander Ciurilin şi Oleg Malginov, de secretarul 1 al Ambasadei Federaţiei Ruse la București, Alexander Vasiliev, de prorectorul Universității MGIMO din Moscova, prof. univ. Viktor Kirillov, şi, nu în ultimul rând, de Natalia Mujenikova, s-au implicat