Scris de Cristian Horgoș - Institutul de Istorie din Cluj şi Academia Română l-au onorat pe Aurel Chiriac, la aniversarea sa muzeografică.
Sala de Onoare a Palatului Baroc a reunit, luni seară, oameni de cultură orădeni la lansarea volumului „Interferenţe intelectuale. Studia in honorem Aurel Chiriac Sexagenarii”, coordonat de prof. univ. dr. Barbu Ştefănescu şi dr. Ioan Goman. Evenimentul onorific a captat atenţia auditoriului de-a lungul unor ample discursuri, care au surprins o bună parte din meritele şi activitatea de până acum a managerului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.
Din start, prorectorul orădean Sorin Şipoş a salutat iniţiativa, cu bună tradiţie academică, de a se marca „bornele” biografice ale personalităţilor culturale prin redactarea unui volum cu lucrări oferite în aceste sens de colaboratorii sărbătoritului.
Evident, volumul dedicat lui Aurel Chiriac este axat pe contribuţii muzeografice, atât ale colegilor cât şi ale doctoranzilor pe care i-a coordonat. Iar multitudinea de tematici prezente în carte reflectă şi vasta arie de interes profesional ale omagiatului.Laudatio academic
Academicianul Marius Porumb a dat citire unui «laudatio» dedicat „celui mai harnic şi devotat director al unuia din cele mai mari muzee din ţară, dascăl universitar, împătimit cercetător, cunoscător al artei şi tezaurului popular”. Amintind că Aurel Chiriac s-a format în „zodia” savantului şi academicianului Virgil Bătăşanu, Marius Porumb i-a înmânat o diplomă de excelenţă din partea Institutului de Arheologie şi Istorie din Cluj-Napoca dar şi din partea Academiei Române.
A venit rândul decanului Ioan Horga să-şi exprime satisfacţia că Facultatea de Istorie din Oradea are parte de profesori precum Dumitraşcu, Faur, Drecin şi Chiriac. „Dânşii sunt şi vor rămâne modele pentru tinerele generaţii de istorici şi universitari”, a apreciat Horga. @