Peste 250.000 de români depind de evoluţia activităţii miniere, care ar putea renaşte. Primul pas a fost făcutorganizarea unui referendum local privind mineritul, o premieră în România Sursa: LIBERTATEA
Statul a închis, din 1998 şi până în prezent, 550 de mine. Dintre acestea, doar 216 au fost reabilitate, iar restul au fost lăsate în paragină. În prezent, peste 50% din regiunile miniere şi din zonelemono industriale sunt la pământ, iar oamenii fie sunt şomeri, fie nu au unde munci, iar majoritatea tinerilor au ales să plece din aceste zone.
Totuşi, o ramură a economiei, care a pus la pământ zeci de localităţi după ce s-au închis exploatările -cea minieră - ar putea renaşte. Asta, după ce mai marii judeţului Alba au decis să organizeze un referendum local privind mineritul în Munţii Apuseni, o premieră în România.
Referendum pentru minerit în Apuseni
Astfel, locuitorii din 35 de localităţi vor vota atât pentru a-şi alege politicianul care să-i reprezinte în Parlament, dar şi dacă vor sau nu minerit în zonă. „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”, este întrebarea de la referendumul local la care vor răspunde 70.000 de români.
Edilii celor 35 de localităţi miniere în care se va organiza referendumul local spun că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să decidă mai repede dacă se vrea sau nu minerit în zonă. „Oamenii vor să iasă la vot, dar vor să fie şi ascultaţi de cei de la București . Nici nu mai ştim ce să facem. Se aşteaptă un răspuns de ani de zile. Aici nu sunt locuri de muncă. Economia este la pământ”, a explicat primarul localităţii Scărişoara, Cristian Vasile Costea. NEWS ALERT. Referendumul pentru mineritul din Apuseni şi exploatarea de la Roşia Montană va avea loc pe 9 decembrie
Cert este că, în prezent, peste 200.000 de oameni din activitatea minieră şi din s