Fiecare al optulea copil din Republica Moldova are unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Aceştia sunt lăsaţi fie cu buneii, fie cu persoane străine sau, în unele cazuri, sunt nevoiţi să-şi poarte singuri de grijă
Aceste date se conţin în Studiul naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, lansat ieri la Chişinău. În cadrul cercetării a fost evaluată starea a circa 170.000 de copii. Din aceştia, 105.000 au cel puţin un părinte plecat de acasă. Din totalul de 38.000 de copii care nu locuiesc cu părinţii, doar 15% au instituită tutelă sau curatelă ca formă de protecţie şi reprezentare legală.
Evaluatorii au depistat şi 175 copii care stau singuri. De multe ori asistenţii sociali află târziu despre minorii în astfel de situaţii. Anişoara, de doi anişori, din Soroca, a fost lăsată de mama ei cu o prietenă. Femeii însă i s-au părut cei 100 de dolari primiţi lunar prea puţini şi a dat-o altei persoane. Copila a trecut prin cinci familii până a ajuns pe drumuri. Direcţia Asistenţă Socială a aflat despre ea doar după ce toţi au renunţat la fetiţă.
Tudor Frunză, şeful Direcţiei Asistenţă Socială Soroca, recunoaşte că lăsarea copiilor în grija străinilor este cea mai gravă problemă cu care se confruntă în prezent. „Lucrăm cu primăriile să găsim o modalitate de a-i obliga pe părinţi să declare faptul plecării şi să anunţe cu cine i-au rămas odraslele", susţine specialistul de la Soroca. În acest raion în prezent sunt 5.800 de minori care au un părinte sau pe ambii plecaţi peste hotare.
DAU VINA PE POLIŢIŞTI, PROFESORI ŞI MEDICI
Colegul său de la Orhei, Ion Racu, consideră că de situaţia creată nu sunt vinovaţi doar asistenţii sociali, ci şi pedagogii, medicii de familie şi poliţiştii de sector. „Zilele trecute am descoperit un copil ce se hrănea la ghena de gunoi. Poliţiştii ştiau de