Dacă Autoritatea Palestiniană va reuşi să devină stat observator nemembru în cadrul ONU, aceasta ar fi, pe lângă victoria diplomatică, şi o posibilitate de a accede în agenţiile organizaţiei mondiale şi mai ales în Curtea Penală Internaţională (CPI), de unde ar avea prilejul să înceapă o gherilă judiciară împotriva Israelului, comentează France Presse. De altfel, palestinienii au respins ferm orice condiţie pusă de ţările occidentale legată de CPI înaintea votului de mâine sau vineri. Sursa: Reuters
Palestinienii ar putea astfel să denunţe Israelul în faţa CPI pentru politica de colonizare în Cisiordania şi în Ierusalimul de est, a avertizat marţi ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, citat de AFP. De asemenea, preşedintele comisiei palestiniene de anchetă ce investighează moartea lui Yasser Arrafat a declarat că, dacă ipoteza otrăvirii acestuia cu poloniu radioactiv va fi confirmată, CPI ar putea fi sesizată şi în acest caz.
Din anul 1974, palestinienii reprezintă o “entitate" observatoare în cadrul ONU şi pot astfel să participe la şedinţele Adunării Generale şi la conferinţele internaţionale. Dar statutul de observator, pe care îl are şi Vaticanul, nu le va conferi dreptul de vot în Adunarea Generală şi nici pe acela de a propune rezoluţii sau de a avea candidaţi pentru posturile din cadrul organizaţiei mondiale.
Statul evreu se teme în special de o posibilă intrare a Autorităţii Palestiniene în CPI. Dar această admitere nu va fi automată, ci va fi supusă aprobării Adunării statelor părţi, adică a statelor care au semnat Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii. CPI, din care SUA şi Israelul nu fac parte, a fost însărcinată din anul 2002 să judece cazurile de crime de război şi de crime împotriva umanităţii.
Instanţa a fost deja sesizată de Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) pentru presupuse crim