Critici dure împotriva clasei politice, lansate în plină campanie de un fost ministru al Justiţiei. Cătălin Predoiu, primul independent care a condus justiţia după Revoluţie, spune într-un interviu pentru Agenţia France Presse că în România clasa politică nu a reuşit din păcate să se reformeze în ultimii 22 de ani.
Corupţia şi lipsa de integritate sunt vicii vechi în politica românească şi nici un partid nu a demonstrat că îşi doreşte cu adevărat să lupte cu ele, deşi teoretic se afişează cu programe anticorupţie. Din păcate, din această cauză, partidele sunt "frâne" ale dezvoltării democratice, spune Cătălin Predoiu, ministru al Justiţiei în perioada februarie 2008-mai 2012. "În acest carusel, accesul la bugetul de stat ca sursă a prosperităţii a fost principala preocupare a oamenilor politici şi cei economici din jurul lor", mai spune el, denunţând legăturile îndoielnice între politic şi economic.
Un alt păcat al politicienilor denunţat de Predoiu este că aceştia percep imunitatea parlamentară ca pe o pavăză împotriva anchetelor penale. De altfel, fostul ministru se aşteaptă ca următorul raport al Comisiei Europene să critice refuzul Senatului de a vota suspendarea unui senator declarat incompatibil de justiţie, Mircea Diaconu.
Alte bile negre la care se aşteaptă Cătălin Predoiu vor fi legate de "stagnarea sau reculul unor politici din sistemul judiciar", dar şi de "ciocnirile dintre politic şi sfera justiţiei".
În fine, fostul ministru crede că problemele apărute în procesul de numire a procurorului general al României şi şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor influenţa inevitabil raportul Bruxelles-ului într-un mod negativ.
Critici dure împotriva clasei politice, lansate în plină campanie de un fost ministru al Justiţiei. Cătălin Predoiu, primul independent care a condus justiţia după Revoluţie, spune într-un interviu pen