Peste o treime dintre europeni afirma ca situatia lor financiara este mai proasta decat in urma cu 12 luni, cei mai multi in aceasta situatie fiind persoane cu venituri scazute sau din grupa de varsta 50-64 de ani, rezulta dintr-o analiza privind calitatea vietii in statele membre ale UE.
Fundatia europeana pentru imbunatatirea conditiilor de viata si de munca (Eurofound) a publicat cea de-a treia analiza privind calitatea vietii in statele membre ale Uniunii Europene, din care rezulta ca probabilitatea de a se fi confruntat cu consecinte financiare negative in ultimele 12 luni si de raporta mai multe dificultati in asigurarea resurselor necesare este mai mare in randul persoanelor cu venituri scazute.
Acest grup raporteaza, de asemenea, mai multe probleme in ceea ce priveste echilibrul dintre viata profesionala si viata privata, sanatatea si accesul la serviciile de asistenta medicala . Somajul, in special cel pe termen lung, are un impact urias asupra bunastarii subiective. Cel mai ridicat nivel de excludere sociala se gaseste, astfel, in randul persoanelor somere pe termen lung, potrivit analizei.
"Femeile care lucreaza pe baza de norma intreaga sunt mai susceptibile sa raporteze probleme in legatura cu echilibrul dintre viata profesionala si viata privata comparativ cu barbatii, acest aspect fiind accentuat in contextul in care forta de munca este formata dintr-un numar din ce in ce mai mare de femei. De asemenea, femeile tind sa fie mai putin multumite decat barbatii de unele servicii publice , in special ingrijirea pe termen lung si serviciile de asistenta medicala", se arata in analiza.
Tarile care raporteaza o mai buna calitate a vietii sunt cele din nordul si vestul UE , in timp ce in sudul si estul Europei sunt exprimate mai multe dezavantaje. Mai putin de 30 la suta dintre persoanele din Grecia, Slovacia si P