Cetăţenia bulgară va putea fi acordată unui străin care a investit cel puţin un milion de leva (aproximativ 511.000 de euro) într-o societate bulgară, potrivit unor amendamente la legea care încurajează investiţiile, adoptată definitiv joi, relatează AFP
Investitorul străin care vrea să obţină cetăţenia bulgară va trebui să aibă statutul de rezident permanent cu cel puţin un an înainte de a face cererea, iar societatea în care a investit va trebui să se înscrie "într-un proiect de investiţie prioritar".
În plus, societatea trebuie să nu aibă datorii la stat, să nu se afle în procedură de lichidare sau să nu aibă restanţe la salarii faţă de angajaţi, precizează amendamentul.
Potrivit Agenţiei pentru Investiţii, proiectele "prioritare" vizează sectoare din industrie, infrastructură, transporturi şi turism.
Pe de altă parte, un rezident străin va putea obţine statutul de rezident permanent dacă investeşte cel puţin 4 milioane de leva (aproximativ 2 milioane de euro) într-o societate bulgară care angajează cel puţin 50 de persoane şi la care deţine 50% dintre acţiuni.
Parlamentul a renunţat la o dispoziţie adoptată în primă lectură în octombrie potrivit căreia cetăţenia bulgară era acordată unor investitori străini care plasau 100.000 de euro într-un fond de Cercetare şi Dezvoltare (R&D).
Începând cu 2003, cei care au cetăţenie bulgară pot să se deplaseze fără viză în spaţiul Schengen, cu toate că Bulgaria nu este membră, şi să exercite anumite meserii în Europa de Vest. Astfel, foarte mulţi ruşi şi cetăţeni ai statelor din Balcani o soliticită.
Parlamentarii bulgari doresc să relanseze investiţiile directe din străinătate, care au încetinit. În 2011, acestea reprezentau 1,75 miliarde de euro, faţă de 6,55 miliarde de euro în 2008.