Vezi
Multi din dascali maramureseni sunt ingrijorati de soarta invatamantului, considerand ca peste cativa ani va fi nevoie de o realfabetizare pentru ca internetul va afecta profund educatia utilizatorilor. Opinia este impartasita si de scriitorul Nicoara Mihali, care urmareste atent fenomenul si care a si realizat de altfel o lucrare ampla, in 2.000 de pagini, despre scoala maramureseana. Primul volum - “Istorii si portrete” - a fost lansat azi, 29 noiembrie la Biblioteca Judeteana din Baia Mare, ocazie cu care au fost amintiti dascali care au avut un rol decisiv in dezvoltarea invatamantului din judet.
Lucrarea contine o scurta istorie a Inspectoratului Scolar Judetean, a Casei Corpului Didactic, dar si biografii a unor profesori maramureseni. Totodata, in aceasta exista si acel semnal de alarma legat de degradarea calitatii invatamantului.
“Tare imi este frica ca daca generatiile acestea nu mai citesc nimic si merg numai in lumea internetului, peste vreo 50 de ani ne va trebui o noua generatie de dascali, care sa scape Romania inca o data de fenomenul analfabetismului ”, a spus Nicoara Mihali.
Ingrijorarea autorului se reflecta pana si in ilustratii. Pe coperti apar o scoala veche batraneasca si un microbuz scolar ramas in pana de benzina, impins de un grup de parinti. Problema semnalata de Nicoara Mihali vizeaza dezinteresul fata de scoala.
“Traiesc cu tristete si cu disperare ceasul oprit din invatamantul maramuresan, mai ales in lumea satelor. De multe ori plec la 5 dimineata inspre satele si scolile din Maramures si ajung cu multe minute inainte de ora 8.00, dar atunci nu e nimeni in curtea scolii. La 8.00 intra secretara si abia la 8.10 profesorii si elevii. Daca vom continua in acest ritm scoala din Maramures se va duce pe rapa”, a spus Nicoara Mihali.
Urmatorul volum , dupa cum a mentionat