Oamenii de stiinta au reusit sa patrunda in noi regiuni ale codului genetic complex al graului, una dintre cele mai importante cereale la nivel mondial, ceea ce poate determina o sporire a securitatii alimentare.
Echipa de cercetatori spera ca noile informatii sa accelereze dezvoltarea unor varietati de grau mai rezistente la diversele boli si la seceta, factori care determina, in general, uscarea cerealelor, noteaza BBC.
Recoltele de grau din 2012 au fost afectate de conditiile meteorologice extreme peste tot in lume, determinand o crestere considerabila a preturilor.
In 2011, productia globala de 681 milioane de tone a plasat graul pe locul al treilea in consumul de cereale - dupa orez si porumb - reprezentand totodata 20 de procente dintre caloriile consumate la nivel mondial.
Studiul, care a implicat cercetatori din Marea Britanie, SUA si Germania, are la baza cercetari privind genomul graului din 2012, abia in prezent realizandu-se instrumentele care pot descifra segmente ale genomului.
Cercetatorii spera ca aceasta informatie sa ajute la construirea de noi tipuri de grau care sa fie mai bine adaptate mediilor ostile.
Oamenii de stiinta au reusit sa patrunda in noi regiuni ale codului genetic complex al graului, una dintre cele mai importante cereale la nivel mondial, ceea ce poate determina o sporire a securitatii alimentare.
Echipa de cercetatori spera ca noile informatii sa accelereze dezvoltarea unor varietati de grau mai rezistente la diversele boli si la seceta, factori care determina, in general, uscarea cerealelor, noteaza BBC.
Recoltele de grau din 2012 au fost afectate de conditiile meteorologice extreme peste tot in lume, determinand o crestere considerabila a preturilor.
In 2011, productia globala de 681 milioane de tone a plasat graul pe