Generalul Holban, guvernatorul capitalei, se prezinta in fata comisiei generalilor Aliati cu dovezile unei conspiratii militare indreptate impotriva armatei romane, fiind mentionat si prim-ministrul Friedrich.
Generalul Bandholtz a avut urmatoarele de spus referitor la aceasta intrunire: "...Holban a inceput sa faca sapaturi in muntele de documente in dovada conspiratiei ungare, pe care am indurat-o pentru o jumatate de ora si am spus apoi Misiunii ca nu vad niciun motiv pentru care sa ne pierdem timpul".
In timpul acelei sedinte, Diamandi a scos in evidenta si faptul ca prim-ministrul Friedrich era implicat. Pentru a se evita crearea altor neplaceri printr-o eventuala arestare, el cere doar sa se inlesneasca o mai buna supraveghere a sa.
Totusi, un fapt ciudat se petrece la scurt timp. Friedrich ar fi fost urmarit de romani care vroiau sa-l aresteze, iar el se adaposteste din intamplare, tocmai la generalul american.
Coincidenta sau nu, am putea specula ca profitand de acest moment prim-ministrul a inscenat arestul pentru a discredita si mai mult autoritatile romane.
Marsul spre Budapesta: Caderea capitalei bolsevice (I)
Bunavointa in Budapesta: Salvati de la infometare (II)
Jaful Budapestei: Fara pereche in istorie (III)
Cum se castigau simpatiile
De altfel, tacticile folosite in a-i atrage pe reprezentantii marilor puteri s-au dovedit fructuoase, oficialii unguri reusind sa-i prinda si in mrejele luxului si sofisticarii.
Bandholtz scria admirativ in jurnalul sau: "Birourile noastre aflate in palatul regal sunt strasnic de frumoase. Aceasta cladire magnifica trebuie sa fi costat milioane si nu s-a precupetit niciun efort sau cheltuieli. Peretii fiecarei camere sunt acoperiti cu acelasi material cu care mobila camerei este capitonata, in afara magnific