După mai bine de doi ani de amânări și încurcături birocratice, consilierii locali din Alba Iulia au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru amenajarea unui „nucleu cultural în zona laturii de nord a fortificației de tip Vauban”. Mai precis, prin acest act, se oficializează construcțiile din interiorul spațiilor RYMA, dar și un schimb de teren cu municipiul Alba Iulia, prin care suprafața din spatele curții interioare a revine Asociației, după ce Primăria a amenajat o parcare în fața Porții a 7-a, pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp care ar fi aparținut RYMA. Pe spațiul primit la schimb, va fi amenajat, ocazional, un camping utilat, pentru cei care vin la evenimente din alte orașe sau alte țări.
În luna aprilie 2012, planul urbanistic de detaliu pentru amenajarea spațiilor RYMA a primit avizul Ministerului Culturii, un pas necesar pentru primirea aprobării din partea Consiliului Local Alba Iulia.
Prin acest PUD se vizează „reglementarea unui schimb de terenuri cu municipiul Alba Iulia pentru suprafața amenajată pentru acces la Poarta a 7-a, amenajarea spațiilor interioare și exterioare dintre Ravelinul Sfânta Elisabeta-Cristina și contragarda aferentă ravelinului în suprafață de 5.321 mp și realizarea unui semnal pentru Poarta a 7-a.
În spațiile RYMA vor funcționa deci, ca și până acum, manifestări culturale sezoniere sau permanente, festivaluri de muzică și artă contemporană, tabere de creație pentru liceeni și studenți, iar în cazul unor manifestări culturale de anvergură, spațiul verde va putea fi folosit ca și camping pentru cei care vin la evenimente din alte orașe sau chiar din alte țări.
PUD-ul prevede ca spațiul exterior să fie folosit pentru recreere și promenadă, iar pentru ocazii speciale, aici va fi amenajat un camping dotat cu utilități ecologice. De asemenea, va fi dezvoltat spațiul de joacă pentru copii, o terasă p