Victimele accidentelor au mai multe şanse de supravieţuire. Asta pentru că Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Transilvania au reuşit să cumpere, cu fonduri europene, maşini care le vor permite să ajungă mult mai repede la locul intervenţiei. Rămâne nerezolvată încă problema unui elicopter pentru situaţii de urgenţă care să deservească judeţele din regiune.
Pompierii ardeleni au reuşit scape de mai multe maşini depăşite din punct de veere tehnic. Ele vor fi înlocuite de cele 64 de autospeciale cumpărate cu fonduri europene, printre care se numără şi ambulanţe de prim ajutor sau de reanimare, dar şi un centru de comandă mobil. Noile maşini de intervenţie presupun o pregătire specială pentru echipaje.
"O autospecială nu este numai pentru stingere ci şi pentru descarcerare şi prim ajutor. Şi ca atare specializarea personalului e destul de complexă pe aceste autospeciale. Avem şi un centru de pregătire şi vor trece prin acest centru toţi angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă", a spus generalul Vasile Şomlea, comandant ISU Cluj.
Vedeta parcului auto recent înnoit este o autospecială pentru descarcerări grele.
"Ultima intervenţie a fost ora trecută la un accident pe varianta Apahida Valcele. S-a folosit cleştele. REP: Şi e o diferenţă faţă de autospecialele vechi? E o diferenţă foarte mare. Cele vechi nu aveau în dotare asemenea accesorii", a spus plutonior major Bucur Dumitru, ISU Cluj.
Toate autospecialele au fost distribuite în mod egal între inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din regiune.
În urma cumpărării acestor autospeciale se estimează că timpul de intervenţie a echipajelor de pompieri din judeţele regiunii de Nord vest va scădea de la 38 la 17 minute la ţară şi de la 25 de minute la 9 minute în mediul urban.
Proiectul european derulat de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Cluj